Bestellen bij Bol.com of bij Boekhandel Bijleveld

 

MARC CHAGALL

MIJN LEVEN

– eenmalige midprice-editie –


nur 640 / 240 blz. / gebonden / rijk geïllustreerd / 15,00

isbn 978.90.6131.774.6 / november 2014

– met alle vijftig oorspronkelijke etsen –

Dit klassieke zelfportret in woorden van de geliefde schilder Marc Chagall (1887-1985) heeft over de gehele wereld reeds generaties betoverd. In deze Nederlandse editie zijn voor het eerst alle etsen en tekeningen bijeengebracht die Chagall voor zijn jeugdherinneringen vervaardigde.

Mijn leven werd door Chagall in 1922 geschreven als een dromerige en lyrische balans van zijn eigen bestaan. Hij was toen slechts vijfendertig jaar, maar had reeds een overvol leven achter de rug: in de wereld van het Oost-Europese jodendom, het Parijs van het surrealisme, het Duitsland van het expressionisme en het Rusland van de Revolutie.

Dit is het verhaal van een kunstenaar die op het punt staat definitief terug te keren naar het rijk van zijn eigen fantasie, waar de herinneringen aan zijn Russisch-Joodse jeugd naadloos vervloeien met de dynamiek van de avant-garde kunst en de magie van zijn poëtisch-spirituele wereldbeeld.

«hij is de meester van het universum der verbeelding.»
– libération –

«dit boek is betoverend als een droom in beelden.»
– new york times –

marc chagall (1887-1985) werd geboren in het getto van Vitebsk (in Wit-Rusland) als telg van een eenvoudige joodse familie. In 1910 vertrok hij naar Parijs, waar hij de invloeden opzoog van het kubisme, het surrealisme en het fauvisme. In 1920 zette hij zich aan het schrijven van zijn jeugdherinneringen, die later met speciaal vervaardigde etsen en tekeningen verschenen als «Mijn leven».


«Dit uitzonderlijke boek vol levendige herinneringen aan Chagalls wording als
kunstenaar biedt een fascinerende blik op het ontstaan van een genie.
»

– le monde –


«Marc Chagall is gezegend met de vleugels van een dichter.»

– henry miller –


«Chagall heeft de grootste verbeelding van alle kunstenaars in deze tijd

– andré malraux –

«bij chagall huist ergens in zijn hoofd een engel.»
– pablo picasso –

Bestellen bij Bol.com of bij Boekhandel Bijleveld