Bestellen bij Bol.com of bij Boekhandel Bijleveld

 

LEV TOLSTOJ

MIJN BIECHT

– nu reeds 3de druk: luxe paperback met flappen –


nur 320 / 160 blz. / luxe pbk. met flappen / € 18,50

isbn 978.90.6131.997.9

«een manifest tegen morele verblinding.» – isaiah berlin

Mijn biecht is niets minder dan Lev Tolstojs aangrijpende en herkenbare zoektocht naar de zin van het leven. Weinig boeken in de wereldliteratuur geven een zo indringend en helder verslag van een dramatische ommekeer in een mensenleven. Literair doet deze «levensbiecht» in niets onder voor Tolstojs grote romans, alleen is de hoofdpersoon in dit boek zijn eigen ziel.

Op het hoogtepunt van zijn roem viel de auteur van Oorlog en vrede en Anna Karenina ten prooi aan diepe geestelijke twijfels. De puissant rijke, genotzuchtige graaf en successchrijver verloor vrijwel elke belangstelling voor de wufte literaire wereld. Hij koos voor een teruggetrokken leven van contemplatie maar ook van actieve inzet voor de arme boerenbevolking. Dat laatste maakte hem gehaat bij tsaar en kerk. Tolstojs pacifisme en geweldloosheid zijn velen – onder wie Gandhi – tot voorbeeld en inspiratie geweest.


«Dit is de meest indringende zoektocht naar de zin van het leven die ik ken

– thomas mann –

met een inleidend essay van patricia de martelaere

«dit is de autobiografie van mijn ziel.»

– lev tolstoj –

lev tolstoj (1828-1910) geraakte na het duizelingwekkende succes van Oorlog en vrede (1869) en Anna Karenina (1877) in een bodemloze geestelijke crisis. In de vaste overtuiging dat zijn leven hol en betekenisloos was, wankelde hij jarenlang op de rand van vertwijfeling. Wat volgde, was een zeer ingrijpende spirituele zoektocht naar de kern van waarachtig mens-zijn.

Het resultaat van die zoektocht was het openhartige «Mijn biecht». Vanwege de vrijmoedig verwoorde twijfels over zaken aangaande religieuze rituelen, kerkelijke geloofswaarheden en de verhouding tussen mens en God, kon het boek lange tijd niet worden gepubliceerd in Rusland. Toch circuleerde Tolstojs hartenkreet alom in talrijke gehectografeerde kopieën onder zijn landgenoten. Vandaar vond «Mijn biecht» zijn weg naar het Westen, waar het in vele landen een bestseller werd, en een brevier voor vele schrijvers en denkers.


Eerder schreef de pers over deze Bijleveld-editie van Tolstojs «Mijn biecht»:


«Indringend, meeslepend, onontkoombaar

– trouw –


«Een buitengewoon fraaie uitgave.»

– de volkskrant –


«Een prachtig boek.»

– nrc handelsblad –

uitmuntende vertaling door arthur langeveld
bekroond met aleida schot-prijs

Bestellen bij Bol.com of bij Boekhandel Bijleveld